GUID- eli GPT-partitio toimimaan 32-bittisessä Windows XP:ssä

Kokeile seuraavaa vain omalla vastuullasi.

Microsoftin mukaan 32-bittinen Windows XP ei kykene lukemaan GPT-partitioituja kovalevyjä. Onnistuin kuitenkin saamaan XP:n lukemaan GPT-partitioitua levyä ja kirjoittamaan sille. Yksi osio oli varattu Macin Time Mashinelle ja toinen osio Macin ja Windows XP:n väliseen tiedonsiirtoon.

Homman juju piilee siinä, että GUID-osiotaulun alussa on ns. "protective MBR", niille työkaluille, jotka on kehitetty ennen GUID-osioinnin keksimistä. Linuxin gptsync-työkalu osaa kirjoittaa GUID-osiotaulun tiedot "protective MBR" aluelle, niin että Windows XP:kin kykeni lukemaan levyltä ja kirjoittamaan sille.

Osioin Macin kanssa ulkoisen kovalevyn käytettäväksi Carbon Copy Clonerin kanssa ja sen jälkeen Linuxissa annoin komennon sudo gptsync /dev/sdb. Ohjelma varmistaa kirjoitettavat tiedot käyttäjältä. Kun seuraavan kerran liitin kovalevyn Windows XP:ssä, oli kovalevy käyttökelpoinen.

Microsoftin mukaan kyseisen ei pitäisi siis onnistua. Jos teet edellä mainitun jutun, muista vähintään ajaa gptsync ohjelma aina, kun muutat osioiden kokoa, muutoin XP sotkee levyosiosi melko varmasti.