Lenovo ThinkPad SL510 28477LG ja Ubuntu 10.04 LTS (Lucid Lynx)

Esitän tässä artikkelissa käynnistyksen aikaisen ThinkVintage-näppäimen Rescue and Recovery-toiminnallisuuden säilyttämisen, jos halutaan käyttää Windows 7:ää (Professional) ja Linuxia yhdessä koneessa kaksoiskäynnistyksellä, sekä muutamia laitteiston toimintaan liittyviä huomioita.

Asennus

Aloitin pienentämällä Windowsin systeemiosion Windowsin puolella, jotta sain tilaa Ubuntulle. Homman olisi voinut hoitaa toki Live CD:n gparted-ohjelmalla.

Käytin Live CD:tä (amd-64 arkkitehtuuri) asennukseen. Ensimmäisellä kerralla annoin Ubuntun käyttää kaiken vapaan tilan levyllä ja asensin grub2-käynnistyslataajan MBR:ään, Master Boot Record (MBR). Samalla menetin ThinkVintage-näppäimen käynnistyksen aikaisen Rescue ja Recovery -toiminnallisuuden, joka oli sijoitettu MBR:ään. Oletusasennus asensi kaiken yhdelle osiolle (swap /dev/sda5omalle osiolleen toki).

Koska en ollut varmuuskopioinut MBR:ää dd-ohjelmalla, jouduin asentamaan Windowsin uudelleen DVD-levyiltä. Vei muuten aikaa yli tunnin. Seuraavaksi asensin uudelleen Ubuntun ja tällä kertaa niin, että osioin levyn itse ja tein kotihakemistot erilliselle osiolle. Uudelleenasennus ei silloin enää poista käyttäjätietoja tai rinnalle voi asentaa kokeeksi toisenkin jakelun melko helposti. Tällä kertaa valitsin lopussa, että grub asennetaan osiolle /dev/sda5, joka on liitetty juureen /. Minulla ei ole erillistä käynnistysosiota. Asennuksen lopuksi kopioin käynnistyssektorin kuvatiedoston USB-tikulle, jotta sen voi asentaa Windowsin käynnistyslataajaan:

dd if=/dev/sda5 of=/media/USB/grub.img bs=512 count=1

Windowsissa grub-käynnistyslataajan kuvatiedosto kopioidaan pääkäyttäjänä paikkaan C:\. Windows XP:ssä olisi riittänyt kuvatiedoston nimen lisäys boot.ini nimiseen tiedostoon, mutta Windows Vista ja 7 käyttävät bcdedit nimistä ohjelmaa käynnistettävän käyttöjärjestelmän valintaan. Kirjoitin komentokehotteessa pääkäyttäjänä:

bcdedit /create /d “LINUX” /application BOOTSECTOR

bcdedit palautti vastauksena ID-numerosarjan. Käytin jatkossa kyseistä numerosarjaa ID:

bcdedit /set {ID} device partition=c:
bcdedit /set {ID} path \grub.img
bcdedit /displayorder {ID} /addlast
bcdedit /timeout 5

Tämä sama ei onnistunut HP:n Compaq Presario CQ60:llä, jossa oli asennettuna Windows Vista, vaan sinne jouduin asentamaan grubin pääkäynnistyslohkoon.

Laitteiston toiminnallisuus

SL-sarja pohjautuu IdeaPad firmwareen. Se ei siis ole siinä mielessä aito ThinkPad. Ytimen moduuli tp_smapi ei toimi SL-sarjan kanssa. Niinpä kovalevy ei esimerkiksi saa suojaa Linuxissa äkilliseltä putoamiselta. Toisaalta suurin osa komponenteista toimi sellaisenaan ilman säätämistä heti asennuksen jälkeen. Seuraavassa taulukossa käytän plusmerkkiä, jos komponentti toimii, kysymysmerkkiä, jos en ole testannut sitä ja miinusmerkkiä, jos komponentti ei toimi.

Komponentti Toiminnallisuus Pikanäppäimet Muuta
RJ-45: RTL8111/8168B PCI Express +
IEEE 802.11: Intel Corporation WiFi Link 1000 Series + -
Bluetooth + - 1)
eSATA portti +
Sisäiset kaiuttimet + +
Sisäinen mikrofoni + -
HDMI portti ?
VGA-ulos + +
Muistikortinlukija + SD
ExpressCard 34 paikka +
Web-kamera +
Näytönohjain + Compiz toimii
TouchPad ja tappi +

1) Bluetooth täytyy kytkeä päälle tai pois Windowsissa, jotta se toimii Linuxissa. Saattaa olla bios-asia. Kuitenkin huomattavasti parempi kuin vanhassa Amilo Prossa, jossa WiFi piti aluksi kytkeä päälle Windowsissa ja tehdä warm-boot, jos halusi sen toimivan Linuxissa.

Jotkin pikanäppäimet toimivat myös hyvin. Esimerkkejä: valmiustila, print screen ja näytön intensiteetin säätimet.